סקר סיכונים כיבוי אש בעסק הוא פרוצדורה מקצועית בתחום בטיחות האש. מטרת הסקר היא לאבחן, לנתח ולספק הערכות של הסיכונים הפוטנציאליים לאירועי אש ושריפות, כמו גם נזקים סביבתיים היכולים להיגרם כתוצאה מליקויים מבניים במבנה שנמצא בתהליך בנייה (מפעל, מחסן או כל מבנה אחר, אם ציבורי ואם לתעשייה).
סקר סיכונים בטיחות אש ממלא תפקיד קריטי בתוכנית בטיחות של מפעל או מבנה גדול. הרגולטור במקרה של שריפות הוא המשרד לביטחון פנים, כאשר רשות הכבאות וההצלה היא הגורם המקצועי והמאשר של הסקר.
השלבים העיקריים בביצוע סקר סיכוני אש:
שלב ראשון: איתור הסיכונים:
השלב הראשון הוא שלב האבחון: מומחי בטיחות אוספים נתונים, לומדים את תוכנית המבנה (תוכניות אדריכליות והנדסיות, ייעוד המבנה, הימצאות חומרים מסוכנים וסוגם, דרכי מילוט מתוכננים ועוד).
במסגרת הסיכונים יזהה המומחה מוקדי סיכון פנימיים (במבנה עצמו) וחיצוניים (סביבת המבנה): מקורות הצתה פוטנציאליים, מבנים סמוכים (תעשיה, יערות, מתחמי דלק וכו'), ואף חניון הרכבים. המומחה (בדרך כלל מהנדס מדופלם) יחשב הסתברויות לאור האיומים הבטיחותיים ובהתאם לרמת הסיכון יגבש את השלב השלישי- ההמלצות.
שלב שני– הערכת סיכונים: על סמך ניתוח הסיכונים, יעריך מומחה בטיחות האש את רמת הסיכון הכוללת במבנה או במתחם.
שלב שלישי-המלצות ובחירת אמצעי בטיחות: בהתבסס על הערכת הסיכונים, יגבש מומחה בטיחות האש המלצות לפעולות שיש לנקוט על מנת למנוע שריפות ואירועי אש כמו למשל: יציאות החירום מהמבנה, פינוי העובדים לשטחים סטריליים, אמצעי הכיבוי, ספינקלרים, הדרכות בטיחות לפי מעגלי ייחוס בארגון (עובדי ייצור או אנשי מטה למשל) ועוד.
חשוב לציין שסקר הסיכונים הוא חלק מתוכנית בטיחות האש ושלב מחייב לקבלת טופס 4 למבנה.
הרגולטור מחייב המצאות כתב מינוי לשלב סקר הסיכונים. כתב מינוי הוא מסמך רשמי הנחתם על ידי בעל המפעל או נציג מוסמך מטעמו, ובו הוא ממנה מומחה מוסמך לביצוע סקר סיכוני אש במפעל. כתב המינוי צריך להכיל פרטים "יבשים":
פרטי בעל המפעל, שם המפעל, כתובת ודרכי התקשרות, חתימה שלו כמובן.
בנוסף יש להוסיף את פרטי המומחה המוסמך: שם מלא, מספר תעודת זהות, שם החברה בה הוא מועסק (אם רלוונטי) ופרטי התקשרות.
כתב המינוי צריך לכלול הצהרת של בעל המפעל בה הוא מודע לחשיבותו של הסקר ומתחייב לשיתוף פעולה עם המומחה המבצע את סקר הסיכונים.
לסיום, והחלק החשוב ביותר, הצהרת המומחה המוסמך המספקת אמינות לדוח המקצועי:
- הצהרה בדבר הכשרתו וניסיונו.
- צירוף תעודות אשר מוכיחות את תפקידו ומעמדו המקצועי.
- הצהרה כי יבצע את הסקר בהתאם לדרישות החוק והתקנות.
- חתימה של המומחה.
לסקר הסיכונים יש תוקף משפטי ויכול להוות כראיה משפטית במקרה הצורך בבית משפט בישראל.
תקנות התכנון והבניה "פרק ד': מערכות התרעה, גילוי אש, כיבוי אש וכריזה לשעבר הוראת נציב 550
לאחר ביצוע הסקר והגשתו נבנית תוכנית בטיחות אש למבנה/ מפעל המיועד. לפי חוק התכנון והבניה כל מבנה בישראל צריך ואמור להיבנות לפי תקנים ותקנות. אחד הפרקים עוסק ומתייחס בתחום בטיחות האש- פרק ד', אולם הוא חסר, ולכן נוצרה הוראת נציב כבאות 550, על מנת למלא את החלל ברמת התקנות. בשנת 2022 פורסמה טיוטת פרק ד להערות הציבור.
כאמור, בבניית מבנה או מפעל, יש צורך ודרישה של רשות הכבאות וההצלה לאמצעי בטיחות באש. היזם או מנהל/ בעלי המבנה צריכים להצהיר שהם מתכננים ובונים בהתאם להוראות הנציב 550.
ברגע שנעשית פניה לרשות לצורך מבנה הנמצא בתהליך בנייה, הרשות "מדביקה" מספר תיק לבקשה, הבקשה מלווה בתשלום היתר- אגרה. לאחר התשלום היזם/ אדריכל שולחים את תוכנית בטיחות האש (סקר הסיכונים, כאמור, הוא רק חלק ממנה). האדריכל יחד עם יועץ הבטיחות מיישמים את תוכנית האש (הנחיות ואמצעים).
לאחר הגשת התוכנית לרשות הם עוברים עליה ורושמים הערות- "מקצה שיפורים". כמעט תמיד יש לרשות הערות, שכן זהו תפקידה. הרגולטור שולח בהמשך אנשי מקצוע בתחום הכבאות לוודא ביצוע ויישום של תוכנית בטיחות האש, כולל ביצוע מודלים ובחינת האמצעים (למשל בדיקת אינטגרציה-בדיקת שילוביות מערכות בטיחות האש, למשל תפקוד המעלית במקרה של אזעקת שריפה או פתיחת דלתות חירום במקביל להפעלת ספרינקלרים . לאחר תיקון הליקויים היזם מקבל טופס 4.
במקרים רבים מומחה הבטיחות שכתב את סקר הסיכונים ואת תוכנית הבטיחות באש מלווה את הסיור של רשות הכבאות וההצלה.
'כימיק הנדסה ובטיחות'- מומחי בטיחות האש של התעשייה הישראלית
חברת “כימיק הנדסה ובטיחות” פעילה בתעשייה הישראלית והבינלאומית כבר מעל שני עשורים ומספקת פתרונות, ייעוץ, תכנון והדרכה בתחומי ההנדסה והבטיחות. החברה עוסקת בייעוץ הנדסי לפרויקטים, תכנון מערכות בטיחות אש, ייעוץ בשינוע חומרים מסוכנים, חקירת אירועי כשל ושריפות והגנת הסביבה:
1. חקירת שרפות ופיצוצים:
מומחי החברה, מהנדסים בהכשרתם, בראשותו של אינג' מוטי פייברג, הם בין שאר תפקידיהם מומחי וחוקרי שריפות. מוטי בעל ההסמכה הגבוהה ביותר בתחום- ההכשרה של ממשלת ארה"ב.
במסגרת תפקידו כחוקר שריפות ופיצוצים כותב מוטי חוו"ד לשופטים ומתפקד כבורר, יועץ למשרדים ממשלתיים ומהווה אוטוריטה ומקור ידע אדיר לתעשיות השונות.
2. בטיחות אש:
כאמור, הרגולטור בישראל בנושא בטיחות אש הוא רשות הכבאות וההצלה. כדי לבנות מבנה גדול או מפעל בישראל יש תהליך בטיחותי ארוך המחייב מומחיות בתחום בטיחות האש. צוות המשרד מיומן ומנוסה בכל שלבי האישורים והרגולציה בתחום האש, מכתיבת סקר סיכונים, דרך הגשת תוכנית בטיחות באש ועד ליווי המפעל מבחינה בטיחותית, ניהול רעלים וייעוץ הנדסי.
חלק מתוכנית הבטיחות באש למבנה/ מפעל נקראת "בדיקת אינטגרציה". משמעות השלב היא בדיקת השילוביות בין מערכות האש והבטיחות של המבנה והסנכרון ביניהן. בשלב זה מדמים שריפה ומפעילים את גלאיי העשן, בודקים את הסינכון וההפעלה של המערכות השונות. בדיקה זו לא נעשית רק בשלב ההקמה ואישור הבניין לטופס 4 אלא גם כבדיקה תקופתית. מינון ותזמון הבדיקה מתרחש בהתאם לסיווג הבטיחותי של המבנה והסיכונים שבו.
- אישור לביצוע אינטגרציה מטעם הרשות לכבאות והצלה מצורף בסוף המאמר.
3. בדיקת מפוחי עשן:
כל מבנה, שגודלו מעל 200 מ"ר המשמש לתעשייה, מבנה ציבורי או מבנה מגורים גדול, מחויב לבדוק את מערכות פינוי העשן לפי תקן ממשלתי (תקן 1001). התקן מתייחס להתקנה/ הפעלה/ תיחזוק של מערכות האוורור והמיזוג במבנים הרלוונטיים. מטרת התקן הינה בטיחותית לצורך שמירה על המבנה והמשתמשים בו.
מפוחי העשן הינם חלק אינטגרלי ממערכות בטיחות האש באותם מבנים ותפקידם להוציא (פעולת יניקה) עשן מהמבנה ולמנוע חנק של האנשים מנשימתו.
בדיקת המפוחים מבוצעת ע"י מומחי בטיחות המוסמכים לכך. חשוב לוודא את תקינותם אחת לתקופה קצובה (כל מבנה מקבל תזמון שונה בהתאם לסיווג הבטיחותי שלו): שלמות המפוחים והיעדר פגיעות, תקינות חיבורי החשמל, מצב כנפי האוורור, מדידת ספיקת האוויר, בדיקת התריסים ומערכות הבקרה.
4. יועצי בטיחות אש.
לחצו כאן לקרוא יותר על נושא הבטיחות באש וחשיבות היועץ החיצוני לחברות ללא הידע והיכולות המתאימות.
'כימיק הנדסה ובטיחות'
פעילותנו מבוססת על כוח אדם מיומן, מקצועי בעל ידע עדכני ברגולציה הבינלאומית והישראלית הרלוונטית, המקפיד על איכות גבוהה ברמת השירות.
אנו מאמינים במתן פתרונות בתגובה מהירה ככל האפשר, על פי הצורך, על מנת לצמצם סיכונים באתרי הלקוחות.
החברה פעילה למעלה משני עשורים בתעשייה הישראלית ובעלת מוניטין וידע משמעותי, היא פועלת עם ועבור משרדים ממשלתיים, מכירה את כל התקנים ומחזיקה במאות לקוחות משלושת המגזרים: עסקי, פרטי וציבורי.
לפרטים נוספים אנא פנו לטלפון 03-9303814